Kiirtjuk a szút

Szú rágja a fát? Mi a teendő?

A fában lévő szú lárva percegő hangjával nem csak otthona nyugalmát zavarja, de az épületébe beépített faanyagokat, hajópadlót, parkettát, ajtókat, ablakokat, bútorokat, gerendákat, műtárgyakat is képes porrá rágni. A farontó bogarak fában rágott járataikkal jelentősen csökkentik a faanyagok szilárdságát, a tető és födémgerendák teherbírását, veszélyeztetve az épületek állékonyságát. A farontó rovarok tömeges elszaporodását mindenképp meg kell akadályozni!

Szú ellen vegyszerrel, szúirtó szerekkel és házilag

A szú kártevők vegyszerrel, különféle szúirtó szerekkel, illetve házilag történő kiirtása a legtöbbször évekig tartó eredménytelen próbálkozások sorozatához vezet. Miért? Mert:

icon-times-circle     A farontó rovarok járataikat a fafelületet épen hagyva, a faanyag belsejében rágják és gyakran           csak évek múlva másznak abból elő.

icon-times-circle    A szú elleni faanyagvédőszerek hagyományos mázolással felhordva csak felületi védelmet                  biztosítanak a fának, speciális technológia nélkül a fatestbe még a bio-jellegű faanyagvédő-                szerek sem szívódnak be kellő mélységig.

icon-times-circle    Ahhoz, hogy a vegyszeres felületkezelés hatékony legyen, a védőkezelést megelőzően a                  lakkozott, festett felületeket el kell távolítani, a rovarok által összerágott fafelületeket le kell                hántolni, a felületeket portalanítani kell.

icon-times-circle    A lakossági felhasználással alkalmazható faanyagvédőszerek nem kontakt mérgek, tehát a                fában lévő szú lárvák csak akkor pusztulnak el tőlük, ha kellő mennyiséget esznek a védőszerrel        átitatott faanyagból, ez pedig rendszerint hosszú idővel a kezelés után sem történik meg.

icon-times-circle    A szakkivitelezők által használt, kontakt mérgeket tartalmazó faanyagvédőszerek beltérben                csak korlátozottan alkalmazhatók.

 A fa felületi kezelése leginkább csak megelőző védelemre alkalmas, 100%-os garanciát nem nyújt a faanyagkártevők elpusztítására.

A gázosításos eljárás az épületből való kiköltözést, annak teljes elhagyását és lezárását igényli.  A kezelés után esetleg visszamaradó gázok miatt fokozott a baleset és életveszély. A gázok az elektromos rendszereket és finomelektronikai készülékeket is tönkre tehetik.

A szú kártevők kiirtásának leghatékonyabb módja a faanyagok mikrohullámú hőkezelése

A mikrohullámú kezelésnek más szúirtási eljárásokkal szemben számos előnye van.

icon-check    A fafelület roncsolása, vésése, esztétikai károsítása nélkül is eredményes.

icon-check    Környezetbarát. A kezelés sorá nincs szükség indokolatlanul erős vegyszerek alkalmazására.

icon-check    Mikrohullámú technológiával a faanyagok teljes keresztmetszetükben sterilizálhatók.

icon-check    A beépített szerkezetek és bútorok a helyszínen, elszállítás nélkül kezelhetők.

icon-check    A kezelés gyors és hatékony, az épület a fakártevő mentesítés után azonnal használatba vehető.

icon-check    A mikrohullám a farontó rovarokat a fatest belsejében is garantáltan elpusztítja.

A mikrohullámú szúirtás technológiája

A kezelés során a faanyagot elektromágneses hullámokat kibocsátó speciális mikrohullámú berendezéssel 80-100oC-ra melegítjük fel. Az elektromágneses hullámok a faanyagban élő rovarok testnedvét hevítik fel, amelyek így 60oC feletti hőmérsékleten bármely életciklusukban (pete, lárva, báb, kifejlett rovar) néhány perc után elpusztulnak. Az eljárás gyors, a fatest belsejében is kifejti hatását, ugyanakkor a kezelés során a faanyag nem éri el gyulladási hőmérsékletét. A kezelés a szükséges biztonsági előírások betartása mellett az épületből történő kiköltözés nélkül elvégezhető.

A mikrohullámú eljárással kombinált faanyagvédőszeres kezelés

A szú kártevők mikrohullámmal történő elpusztítása után nem csak a felületi faanyagvédőszeres kezelését végezzük el szakszerűen, hanem szükség esetén egy speciális tehnológiával nagy nyomáson injektálunk védőszert a gerendákba. Így nincs szükség a fafelületek számottevő roncsolására, lefaragására, lecsiszolására, esztétikai károsítására, a látszó szerkezetek (mennyezet gerendák, oszlopok, stb.) is hatékonyan rovarmentesíthetők. A mikrohullámú kezeléssel tehát a kártevők gyors és garantált elpusztítása, a védőszeres kezeléssel pedig azok hosszú időre szóló távoltartása, a faanyagok tartós védelme biztosítható.

Farontó rovarok okozta probléma esetén forduljon szakembereinkhez és kérje egyedi árajánlatunkat!

Faanyagszakértői segítségért, ingyenes telefonos szaktanácsadásért hívjon bennünket a +36 20 319 9452  telefonszámon!

A köznyelv szinte minden faanyagkártevőt “szú”-nak nevez. Ha szeretné tudni, hogy beépített faanyagainak mik is a valódi károsítói olvassa el ezt a cikkünket.

Ha érdekli, hogy milyen további lehetőségek vannak a szú kiirtására, kattintson ide!

Szakértői segítségre van szüksége? Hívjon bennünket!

Hétköznaponként 8:00-18:00-ig fogadjuk hívását!